Att köra bil är ett stort ansvar och det gäller att ta säkerheten på stort allvar. Det är fakta att män i åldrarna 18-24 år är överrepresenterade i trafikolyckor. Det i sin tur hänger ihop med att en ung ålder kombinerat med ringa erfarenhet är en grogrund för riskfyllt beteende som kan leda till olyckor. Det är heller ingen hemlighet att det i huvudsak är just unga män som gillar att trimma sina bilar och styla dem. Man ska inte dra alla över en kam men faktum är att en del som missköter sig i trafiken gillar att pimpa sina bilar för att åstadkomma maximal prestation och en högre toppfart. Det behöver inte vara olagligt eller moraliskt fel men man måste vara medveten om att bilen blir mer opålitlig när den utsätts för mer modifieringar. Den blir svårare att hantera som regel.

Fråga dig själv om det är värt det

Att trimma sin bil och pimpa den med diverse utsmyckningar kan vara en mycket trevlig hobby och det kan både män och kvinnor gilla att hålla på med. Bara att gå igenom webbutiker med diverse tillbehör kan få folk att känna välbehag. Många inleder sin ”karriär” i tuning med att pimpa sina mopeder och EPA-traktorer. När den så efterlängtade 18-årsdagen kommer och första bilen är reserverad så vill folk med sådan bakgrund genast börja experimentera.

Är det värt det? Att trimma och styla sin bil kostar pengar. Tillbehör kan gå loss på tiotusentals kronor, och det är något man får acceptera. Man bör inte ta lån eller köpa saker på avbetalning för att bekosta ett fritidsnöje. Undantag kan dock göras för om du tänker delta i en tävling där en pimpad bil är att föredra. Annars bör du spara pengar för ändamålet.

Ofta kan man lära sig många bra saker och utveckla fina egenskaper genom att pimpa bilen. Tålmodighet kan förbättras genom att jobba mot ett mål och lägga ned mycket tid på att få detaljerna på plats så bra som möjligt. Du blir också bättre på att skruva och meka vilket aldrig sitter i vägen för andra aktiviteter. Dessutom kan det vara skönt att koppla av med en hobby och slippa eventuell tristess i vardagen. Det blir som en slags frizon i garaget.

Är det lagligt?

Att trimma ett fordon i sig är helt lagligt, dock är det inte lika självklart om fordonet får framföras i trafik efter modifieringen av motorn. För bilar gäller att dem ska registreringsbesiktigas efter trimningen. Trimningstillsatsen ska dessutom vara certifierad och typgodkänd för respektive bilmodell. Görs inte det kan du räkna med böter om polisen ertappar dig. Dessutom ska då bilen ålagd att ändras till ursprungligt skick och därefter ombesiktigas.

Kör du på inhägnat område får du göra vilka modifieringar på bilen som helst utan något tillstånd.

Effekttester

Effekttester är något som görs på fordon för att utvärdera modifieringens verkan. Då kan varvtal, bränsleförbrukning och andra vanliga faktorer mätas. Syftet är helt enkelt att säkerställa att modifieringen gav önskat resultat. För inspiration kan du söka på diverse effekttester på videotjänsten YouTube.

Viktigast av allt; kör på ett säkert sätt och ha roligt!