Bilens utsida är motsvarigheten till människans hud. Det är lacken som är mest framträdande. När signalement vid brott ges hinner vittnena kanske inte uppfatta mer än just färgen på lacken. Det talas då exempelvis om en svart eller röd bil som lämnade platsen i ilfart i samband med ett misstänkt brott. Till utsidan på en bil hör dessutom däck, fälgar, sido- och vindrutor, antenn, grill, sidospeglar, eventuella dragkrokar och takräcken. En synonym för bilens hölje är kaross.

Tvätta bilen!

Genom att kontinuerligt tvätta bilen får du bort smuts och fläckar som förfular bilens utseende. Det gör bilen mer presentabel och faktiskt även att du kan synas bättre. Det är olagligt att köra bilar som bedöms ha för smutsig vindruta eller om den är täckt av is. Att bara göra ett titthål accepteras oftast inte av polisen utan ur trafiksäkerhetssynpunkt ska hela vindrutan kunna gå att se igenom. Båda registreringsskyltarna ska alltid gå att se tillräckligt bra. Speciellt vintertid måste man komma ihåg det då bilen fortare blir smutsig vintertid på grund av dåligt väglag och salt.

Att tvätta bilen gör att lacken håller bättre. Den släpper inte lika fort när den är ren som när den är nedsmutsad. Ur miljösynpunkt rekommenderas att du tvättar bilen med svamp och bilrengöringsmedel. Gör det inte nära en brunn. Det allra bästa är om du kan åka till en tvätthall eller ett gör-det-själv-bås. Där finns speciella brunnar som tar upp alla ämnen dåliga för miljön istället för att det hamnar i dagvattnet. Medan du är i en tvätthall kan du besöka Bingo.com spela på mobil och kanske bekosta många framtida tvätthallsbesök vid eventuell vinst.

Fälgar

Fälgar är utöver karossen något som ger bilen en attityd och en karaktär. Sportbilar brukar enligt dem flesta ha fälgar som ser häftiga ut. Det är bra att inte ha plastfälgar då dessa är mer ömtåliga än metallfälgar. Plastfälgar är speciellt vanliga till bilar i lågprissegmentet.

Undvika smuts

Det går att undvika smuts om man tänker till. Att parkera under ett träd kan kännas lockande då det ofta ger skugga över bilen men chansen är då stor att fåglar stannar till på grenarna och gör utför sina kroppsliga behov så att vit fågelskit hamnar på lacken. Håll avstånd under vintern.