En snygg och snabb bil är något som de flesta bilägare vill ha. Det pratas mycket om car tuning och hur man kan optimera sin bil, men vad betyder det egentligen? Här kan du läsa mer om vad det är för något.

Car tuning

Car tuning innebär att trimma bilen. Det finns många olika namn för det, bland annat motoroptimering, chipning, trim, chiptrimning, chiptuning, optimering eller trimchip. Oavsett vad det kallas handlar det i första hand om en motoroptimering där motorprogramvaran i fordonet uppgraderas. En motoroptimering kan förbättra bilens körupplevelse och prestanda. Det kan även förbättra fordonet bränsle-ekonomi. Med andra ord handlar det om att förbättra fordonet. Det har växt fram en subkultur kring tuning och numera räknas även estetiska förbättringar som tuning. Många väljer att göra stilistiska förändringar som inte direkt förbättrar körupplevelsen. Vissa estetiska förändringar kan till och med påverka körupplevelsen negativt. Ett exempel är trenden med mycket låga bilar. Tuning handlar dock oftast i första hand om att förbättra prestandan och körupplevelsen. Många som är intresserade av motorsport har även ett intresse för car tuning eftersom de är nära relaterade. Alla typer av fordon, inklusive lastbilar och husbilar, kan optimeras.

Historia

Car tuning har funnits så länge bilar har existerat. Det har alltid funnits personer som gillar att ändra och förbättra bilar. Det var helt enkelt något fascinerande med att plocka isär bildelar och sätta ihop dem på ett ännu bättre sätt. Dock är resultatet inte alltid helt lyckat, men det hindrar inte folk från att experimentera med bilar. Att modifiera bilmotorer är inget nytt. 1960-talet var guldåldern för tuning. Två anledningar triggade detta enorma intresse för att optimera bilar. Den ena anledningen var racing. Privatpersoner började modifiera deras bilar hemma i garaget och skapade så kallade road-racers. Den andra anledningen var Mini. Denna bilmodell var revolutionerande på många sätt, bland annat storleken och priset. Framför allt var den lätt att modifiera vilket snabbt ledde till att folk skapade racervarianter av deras Minis. Under 1970-talet blev det framför allt populärt att modifiera skåpbilar. Sprayade Volkswagenbussar var trendigare än någonsin, men i övrigt var det en tid när tuning inte var särskilt populärt. Under 1980- och 1990-talet ökade dock intresset kraftigt. Under denna tid var plast det material som användes för estetiska förändringar. Färgglada däck matchades med stötfångare och andra dekorativa element. Färgkoordinering var stort och starka färger var populärt. Under 1990-talet blev de estetiska optimeringarna ännu populäre. Däck, fälgar, ljus, högtalare och lack var bara några av de många elementen som byttes ut eller ändrades. Under tidigt 2000-tal kom den första Fast and the Furious-filmen ut och detta ökade intresset för car tuning ytterligare. Efterfrågan för små, men kraftfulla japanska kompaktbilar ökade markant. Fokus flyttades från estetiska förändringar till prestanda och körupplevelse.

Optimeringsområden

Car tuning går ut på att lägga till, ändra eller byta delar för att försöka på en betydande prestandaförhöjning eller förändring av fordonets utseende. I första hand handlar det om att uppgradera motorprogramvaran i fordonet för att förbättra körupplevelsen. Förändringar kan inkludera bättre motor, bättre styr- och växellåda, bredare däck och bättre bromsar. Även bilen ljudsystem, interiör och exteriör räknas som car tuning.